Docenten

Docenten

Docente en artistiek leider Sylvia 
Sylvia Refos is gediplomeerd balletpedagoge van de Royal Academy of Dance (RAD) en de International Dance Teachers Association (IDTA), en geeft sinds 1993 les in Soest. Haar balletschool, Balletstudio Sylvia, is gevestigd aan de Koningsweg 2-16, in het Koningspark te Soest.

syl2 IMG_2069 (1)

Waarom geef je les?
“Ik wil mijn leerlingen graag de kans geven dans te voelen, ervan te genieten. Ik wil hen alles meegeven wat ik zelf weet, ze helpen hun lichaam zo te bewegen dat het er prachtig uitziet als ze dansen. Ik moedig ze aan verder te gaan, niet tevreden te zijn met een matige uitvoering, maar het maximale te laten zien van wat ze kunnen. Een goede danser beheerst zijn hele lichaam. Dit kost veel tijd, geduld, secure aanwijzingen en nauwkeurige, gedetailleerde training. Dat vind ik nou juist een leuke uitdaging, om elke leerling met zijn/haar eigen persoonlijkheid en fysiek te helpen het beste uit zichzelf te halen”.

Dansopleiding
In 1989 behaalde Sylvia haar Gymnasium diploma en in 1990 haar propedeuse in Franse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Klassiek ballet deed zij vanaf haar negende jaar, meerdere keren per week bij een RAD ballet-school in Horst (N-Limburg), en ze wilde graag naar een balletacademie. Een balletopleiding werd toendertijd alleen met MAVO gecombineerd maar haar ouders vonden het niet goed haar gymnasium opleiding hiervoor in te ruilen. Tijdens haar propedeuse-jaar in Amsterdam ging Sylvia door met het volgen van balletles en besloot haar universitaire studie in te ruilen voor het dansvak, want hier lag nog steeds haar passie.Gedurende vier jaar volgde zij in Amsterdam de full-time opleiding “Docent klassiek ballet” van de Royal Academy of Dance, met als bijvak “Moderne dans”. Naast de Vocational Graded diploma’s (uitvoerende professionele klassieke ballet diploma’s) , behaalde zij haar Teaching Certificate en later haar Teaching Diploma, slaagde cum laude voor de vakken Dansgeschiedenis, Anatomie, Psychologie, Ontwikkeling en Leerproces van het kind en BodyBasics.

Cursussen en bijscholing
Daarnaast volgt docente Sylvia  jaarlijks cursussen bij de Royal Academy of Dance. Een greep uit de gevolgde cursussen:

* Repertoire 2, 3 & 4 RAD
* Grades syllabus Pré-Primary tot en met Grade 5 RAD
*Grades syllabus 6 tot en met 8 RAD
* Intermediate Foundation RAD
* Intermediate RAD
*Advanced Foundation RAD
*Advanced 1 RAD
* Thema’s en ideeën voor het lesgeven aan grades RAD
* De overstap van grades naar vocational grades RAD
*Het creëren van effectieve enchainements RAD
*Het effectief lesgeven in spitzenwerk RAD & Jane Lord
*Het ontwikkelen van muzikaliteit in leerlingen RAD
*Kijken, zien, observeren en overpeinzen RAD
* IDTA seminar advanced ballet & exam procedures

Overige cursussen van Sylvia:
• Pilates
• Streetdance
• Ballroom en Latijns Amerikaanse Dans
• Salsa, Merengue, Batchata e.a.

Docente Sofie Dijkman

Sofie begon op 3 jarige leeftijd met ballet bij Balletstudio Sylvia. Toen zij 7 was ging zij ook streetdance doen. Gedurende haar middelbare schooltijd danste Sofie 4 uur per week bij onze studio. Sofie heeft een VMBO diploma en studeerde in 2018 af als dansdocente Urban, Modern, Jazz en Klassiek, aan de Utrechtse Dansacademie. Vervolgens begon Sofie aan de docent danseducatie opleiding bij Fontys Hogeschool voor de kunsten. Sofie heeft diverse stages, educatieve projecten en voorstellingen gedaan. Sofie is sportinstructrice en heeft opleidingen gevolgd voor Pilates en Burn.

“Ik help mijn leerlingen graag om gevoel in hun dans te verwerken en over te brengen. Hard werken en jezelf blijven verbeteren is belangrijk. Ik vind het hartverwarmend wanneer ik mijn leerlingen zie groeien. Ik streef ernaar dat zij feedback toepassen en hun liefde voor dans kan groeien.”